Fred byggs inte av rivna hus

Utdrag ur debattartikeln Fred byggs inte av rivna hus, publicerad på UNT.se.

“Husrivningar utförda av Israel i Palestina måste få ett slut, och de hårda byggrestriktioner som läggs på palestinier på Västbanken måste reformeras. Detta är absolut nödvändigt för en framtida fredsuppgörelse baserad på en tvåstatslösning.

I december förra året besökte jag al-Hadidiya, en palestinsk beduinby i Jordandalen på Västbanken. Under hösten hade invånarna börjat förstärka den enkla grusväg som leder till byn. Inför de regniga och leriga vintermånaderna skulle detta göra det lite enklare för invånarna att köra sina barn till skolan och, i brist på rinnande vatten, för vattentankar att levereras.

I slutet av november rev dock de israeliska myndigheterna upp delar av grusvägen och gjorde den därmed oanvändbar. Dagen efter anlände israeliska bulldozers igen, och rev tält och andra byggnader i den enkla beduinbyn. Under dagarna som följde revs och konfiskerades tält från Internationella Rödakorskommittén och EU som donerats för att ge invånarna skydd från regn och vinterns sjunkande temperaturer. Även en plastpresenning som man, i brist på annat, använt till att sova under, konfiskerades.”

Läs mitt debattinlägg på UNT.se om husrivningar av beduinbyar på Västbanken här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.